Mitől lesz olcsó egy konyhabútor?

Mitől lesz olcsó egy konyhabútor?

Min múlik a konyhabútor ára?

Itt egy hosszú felsorolásba lehetne kezdeni a konyha méretétől és alakjától kezdve akár az asztalos egyedi áraiig is, de ha egy közös nevezőt akarnánk meghatározni, akkor az értelemszerűen a bútor alapanyaga lenne.

Kevesen engedhetik meg maguknak azt, hogy azt mondják, a pénz nem számít, és éppen ezért keresi mindenki a lehető legolcsóbb megoldásokat.

Szerencsére manapság már sokféle lehetőség áll előttünk, és van miből válogatnunk anyagok tekintetében is.

Viszont minden tudatos vásárlóban felmerül a kérdés, mikor meglát egy kedvező árú terméket, ami még külsőre is határozottan vonzó: vajon a minőség látja kárát a takarékosságnak?

Ez pedig jogos felvetés, de néha valóban hihetünk a szemünknek.

Nem mindig kell a méregdrága konyhabútorokat választanunk, hiszen az olcsóbb darabok is ugyanolyan esztétikusak és praktikusak lehetnek, mint elegánsabb társaik.

Mikor választasz mégis drágát?

Mikor választasz mégis drágát?

Vannak esetek, amikor viszont mégis érdemes a pénztárca mélyére nyúlni, de hidd el, ekkor is a takarékosság vezet majd téged – csupán hosszú távlatokban kell hozzá gondolkoznod.

Van ugyanis különbség konyha és konyha, és persze szakács és szakács között.

Az, akinek csak a reggeli kávé, meg a hétvégi ebéd megfőzésére kell a konyha, annak valóban elég lehet egy olcsóbb konyhabútor.

Aki viszont minden nap komoly órákat tölt, vagy szeretne tölteni főzéssel, sütéssel, annak mindenképp strapabíró, minőségi bútorokra van szüksége.

Ha olyan ember vagy, aki egy különleges műteremként gondol a konyhájára, ahol minden alkalommal kikapcsolódhat, és alkothat valami különlegeset, akkor ne spórolj az alapanyagokkal!

Hogy miért?

Mert itt most nem csak rongyrázásról beszélünk.

Nem arról van szó, hogy a cseresznyefa mennyire elegáns, és hogy tátva marad a szája minden vendégednek, akinek megmutatod az ebből készült szekrényeidet.

Itt a használhatóságra is komoly hangsúlyt kell fektetni.

Ha minden nap komoly munkát végzel a konyhádban, akkor olyan fát kell választanod, ami bírja is az igénybevételt.

Hosszú távon ez fogja megérni neked, hiszen egy laminált bútorlap nem biztos, hogy olyan sokáig húzná a kezeid alatt – és néhány év után vehetnél is egy másikat.

A sok bútorcsere pedig árban végül meghaladná azt, amit egy egyszeri, de minőségi vásárlással megoldhatsz.

Éppen ezért gondold át alaposan, milyen anyagot választasz, és igazítsd magadhoz a konyhabútoraidat.

Hogy ezt megtehesd, nézzünk meg három gyakori alapanyagot, amiből a magyar konyhák berendezéseinek nagy százaléka készül.

Fa: a legszebb és a legdrágább

Kétség nem férhet hozzá, hogy tömörfával lehet a legszebben dolgozni.

Gyönyörű konyhabútorokat lehet alkotni belőlük, és egyszerre sugallják a természetesség, és az elegancia érzetét.

Ráadásul tartósak és masszívak is, egyvalami azonban ellenük szól: rendkívül igényesek.

A víz, gőz, a páratartalom hatására (amelyek mind a konyhai munka velejárói) a bútorok sérülhetnek, és lakkjuk mattá válhat, így nagyon oda kell rájuk figyelni.

Bár ezt tekinthetjük a legdrágábbnak, azért ezen belül is léteznek különböző árkategóriák.

Az olyan puhafa bútor, mint a fenyő, természetesen olcsóbb a keményfából, például bükkből, vagy tölgyből készülteknél.

A felső kategóriát a nemesfa jelenti, amik között a diót és a cseresznyét találjuk meg.

Az ember a magasabb árral minőséget és szépséget egyszerre vásárol, de természetesen itt is vannak trükkök, amivel legalább az utóbbit el tudjuk érni olcsóbban.

A gyengébb fából készült bútorokat ugyanis lehet úgy pácolni, hogy nemesfának tűnjön, ezzel elérve az elegánsabb hatást.

MDF (Medium Density Fiberboard)

MDF (Medium Density Fiberboard)

A magyar családoknál szintén gyakran megtalálhatók a közepes tömörségű farostlemez anyagú bútorok.

Népszerűségük oka, hogy olcsó előállításuk miatt kedvező áron elérhetőek mindenki számára, és ehhez mérten minőségük is megfelelő.

Szinte minden színben kaphatóak, sokáig bírják, kellően tömörek.

Ahogy nevük is mutatja, nagy nyomáson összepréselt forgácsból készülnek, ami származhat fenyőből, bükkből, tölgyből is akár.

Hibája viszont, hogy sérülékeny, és a javítása már költségesebb.

Az MDF gyakorlatilag a középkategóriát képviseli árban így nem csoda, hogy sokak számára ez tűnik a legbiztonságosabb választásnak: ez minőséginek hat, de még megfizethető áron.

Laminált bútorlap

Laminált bútorlap

A laminált bútorlap az abszolút gazdaságosságról szólt, de ne higgyük, hogy ez a minőség rovására történne – mindössze az eljárás, és az alapanyag más.

A legnagyobb bútoráruházak is előszeretettel ajánlják az ilyen bútorokat a lakás minden pontjába, köztük a konyhába is.

Röviden összefoglalva: a laminált bútorlap kapcsán egy olyan eljárásról beszélhetünk, amelynek során őrölt faforgácsot nagy nyomáson préselnek össze, amire aztán műanyag fóliát ragasztanak.

A minőségbeli különbséget értelemszerűen a faforgács eredete határozza meg, és elmondható, hogy a jobb fajtákkal itt is tervezhetünk akár évtizedekre is.

Hatalmas előnye, hogy a műanyag felület miatt a nedvesség nem jelent komolyabb problémát, ráadásul szintén ennek köszönhetően bármilyen színben rendelhető.

Kinézetre a konyhánknak modern, letisztult formát tud kölcsönözni, ami kifejezetten divatos manapság.

A gyengébb minőségű változatokkal azonban előfordulhat, hogy a vizet magukba szívják, és ebből következően egy bizonyos idő eltelte után elgyengülnek, és használhatatlanná válnak.

Éppen ezért azoknak, akik rendszeresen dolgoznának rajta, nem tudom javasolni, hiszen bár anyagilag jó lehetőségnek tűnik, mégis hamar kell cserélni, ami máris nem egy pénztárcabarát megoldás.

Plusz tipp: ne vegyél – javíts

Az előbb bemutatott három alapanyag csupán szemléltető példaként szolgált.

Ezek mellett bőven találunk még egyéb megoldásokat, sőt, gyártója és asztalosa válogatja, ki milyen áron, milyen erős bútorlapokat készít.

Azért ezekről beszéltünk itt bővebben, mert ezek képviselik a legjobban a három különböző árkategóriát, te pedig nyilvánvalóan azért olvasod most ezt a cikket, mert tudni akarod, mit kaphatsz a pénzedért.

Éppen ezért tartom még fontosnak elmondani, hogy van egy igen hatékony mód arra, hogy a konyhád felújítása során komoly összegeket spórolj meg.

Ennek pedig az az alapja, hogy megvizsgálod, lecserélni kívánt konyhabútoraid biztosan olyan rossz állapotban vannak-e.

A frontfelületek, az ajtók és a munkafelület sokféle hatásnak van kitéve, így érthető, ha az évek során sérül, és elveszti régi szépségét.

De ez még nem jelenti azt, hogy az egészet kukába kéne dobni.

Ha a doboztest, vagy más néven korpusz jó állapotban van, akkor érdemes meghagyni, és csak a kívülről is látható elemeket felújítani, illetve megvásárolni.

Ha nem az elhasználtság a probléma, hanem a szépség, arra is jó ez a megoldás.

Nem feltétlenül muszáj, hogy a konyhabútorod 100%-ig a legminőségibb anyagból készüljön.

Itt is elég, ha csupán az ajtókhoz, és egyéb látható részekhez veszel például nemesfa elemeket, de a belsejét meghagyod olyannak, amilyen volt.

A konyhád berendezése lehet szép és praktikus alacsony befektetés mellett is, csupán egy kis leleményességre, és jó szakemberekre van hozzá szükség.